Fotogalerie

Na svatého Martina je dobrá husa

Husí maso na sv. Martina je jednou z tradic, které zmiňují biskupa z Tours. Do Česka se dostala z Německa, již za vlády císaře Karla Velikého byl den sv. Martina (Martinstag) podzimním termínem k odvádění úroků (též "bílé vykrmené husy") a robotních dávek vrchnosti (Martinsschoß). Rovněž se konaly veselice a hody, při kterých si lidé pochutnávali na pečené huse. Podle německých zvyklostí by se pečená husa měla plnit jablky, rozinkami a kaštany. Svatomartinská tradice vyžadovala sdílení jídla a pití s nejchudšími, což jasně odkazuje k historii setkání sv. Martina s chudákem. Upečte si také svatomartinskou husu v kvalitním pekáči s víkem.

Tradice pojídání hus 11. listopadu je přítomna v mnoha zemích. V Česku se na to už trochu zapomnělo. V posledních letech však tradice ožívá - v restauracích se pořádají svatomartinské hody spojené s konzumací pečené husy a pitím svatomartinského vína.


AKCE

PŘIPRAVUJEME OTEVŘENOU OCHUTNÁVKU VÍNA Z VINAŘSTVÍ KNĚŽÍ HORA                                                    v pátek 13.10.2023 od 17.30 do 22.00 hod.

Připravíme Vám jídla která se snoubí s vínem, grilování,....

Hrát bude živá hudba lidové písně Jižní Moravy.

VSTUPNÉ - 200,-Kč

REZERVACE JE NUTNÁ !!! děkujeme                                         REZERVACE JSOU VYPRODÁNY !!!!!


MAKRELY - na tyčce
MAKRELY - na tyčce

PŘIPRAVUJEME:

Makrely na tyčce z našeho grilu.

Termín: upřesníme 

Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé dlouhá léta. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.